El Banc d’Espanya avisa de les possibles conseqüències de la regulació dels preus del lloguer

L'informe del Banc d'Espanya senyala que la mesura aprovada per PSOE i Unides Podem modera els preus a curt plaç però que en determinades zones de grans ciutats no regulades pot generar afectes adversos

El passat dijous 23 de gener el Banc d'Espanya va publicar un informe on, fent un repàs de les experiències internacionals, posa en relleu que els controls sobre les rendes per als inquilins en determinades zones de grans ciutats pot generar “efectes adversos potencialment significatius, especialment quan aquest tipus de mesures es mantenen durant períodes prolongats”.

En concret, en analitzar l'impacte de les regulacions en grans ciutats europees dels últims anys, l'informe del Banc d'Espanya ressenya que, en general, modera a curt termini el preu del lloguer de la zona en la qual intervé la norma, però, al mateix temps, “pot causar augments” en altres àrees de la ciutat no regulades.

El supervisor espanyol subratlla que els lloguers s'estan disparant en els llocs on tendeix a concentrar-se l'activitat econòmica, creant un problema d'accessibilitat a l'habitatge i limitant el consum de les llars joves i amb menors recursos. Davant aquest creixent problema de totes les grans urbs, ha tornat el debat sobre quines mesures prendre. I el banc fa una exhaustiva recopilació de totes les polítiques desenvolupades i els treballs acadèmics realitzats sobre aquestes. No dóna receptes. Simplement enumera els pros i contres que s'han trobat en la literatura entorn de tres tipus de mesures: controls de preus; oferta pública de lloguer i altres iniciatives fiscals, reguladores i d'urbanisme.

Llegir-ne més >>>

Entradas relacionadas