El COAPI i Associació de Tarragona alerta: “La regulació dels preus en l’arrendament d’habitatges suposarà un cop molt dur per al mercat del lloguer”

L’aprovació de la Llei de la Generalitat sobre la regulació del preu dels lloguers a partir d'un índex en certes zones del país suposarà, a la llarga, una disminució de l'oferta en el mercat de lloguer que agreujarà el problema actual 

Calafell, Reus, Salou, Tarragona, El Vendrell i Tortosa es troben en zones declarades amb 'mercat d'habitatge tens' amb la llei aprovada i és on s’espera començar a veure els primers efectes de l’aplicació de la llei

El mercat del lloguer no passa pel seu millor moment i la nova llei aprovada ahir per la Generalitat pot suposar una estocada al sector i als petits inversors que depenen d’aquests lloguers per complementar els seus ingressos o inclús pagar les hipoteques dels mateixos pisos. Així amb l’aprovació d’aquesta llei, trobar un pis de lloguer es convertirà en un impossible atès que desapareixeran més habitatges del mercat. "Les mesures pactades a última hora entre el Sindicat de Llogaters i diferents grups polítics   són un gest per part d’aquests últims per acontentar alguns sectors de l’opinió pública però totalment inefectiu i insuficient" apunta José Antonio Mas, president del COAPI i Associació. Des del sector es lamenta que no s’han valorat prou les conseqüències derivades d’aquesta limitació, una limitació que atempta contra la competència i la llibertat que vulnera la Constitució i l’Estatut en 18 punts del seu articulat. L'experiència històrica i internacional deixa clar que aquesta mesura no és una solució al problema. La limitació dels preus del lloguer afectarà greument els petits inversors amb escassa capacitat d'aguantar una limitació de rendes de lloguer que quedaran automàticament expulsats del mercat i es veuran obligats a posar els immobles a la venda. A més, aquesta llei tal com apunta l'Autoritat Catalana de la Competència "constitueix una greu distorsió a un factor essencial de la competència com és el preu, i és un instrument no idoni per assolir l'objectiu últim de la mesura".

 

El COAPI i Associació de Tarragona reclama la implicació de les administracions per a incidir en l'oferta i la demanda, ja que consideren que és l’única solució real i efectiva al problema de l’augment dels preus del lloguer. Mas afirma que “La solució no passa per traslladar la responsabilitat al sector privat i limitant als propietaris els preus dels lloguers sinó per la construcció d'habitatge social amb rendes assequibles per a augmentar així l'oferta i trobar un equilibri natural en el mercat. La regulació dels preus en l’arrendament d’habitatges suposarà un cop molt dur per al mercat del lloguer. Tota aquesta situació sembla aïllada però és un problema que afecta tota Europa. Els estats no es queden de braços plegats i busquen una solució. Les autoritats públiques tenen la capacitat d'incidir en aquesta situació.” En algunes ciutats d'Europa s'ha aplicat aquesta fórmula amb èxit. Viena és el referent per a les ciutats afectades per l'alça del preu de l'habitatge. El 62% dels habitants de la ciutat viu en cases de renda social fet que garanteix una renda assequible i d'acord amb el poder adquisitiu dels habitants. Així el problema de fons és l'oferta d'habitatges en lloguer. El COAPI i Associació de Tarragona insta a l'Administració a dur a terme polítiques que incentivin l'augment d'oferta d'habitatge ja sigui augmentant el parc d'habitatges públics o incentivant les inversions en aquest sector.

 

Una legislació facilitadora, la clau per augmentar l'oferta d'habitatges 

 

Una legislació que incentivi la inversió en la construcció i rehabilitació d'habitatges és clau per atacar el problema de l'oferta dels lloguers segons apunta el president del COAPI i Associació de Tarragona. "Actualment la regulació requereix el pagament d'imports elevats previs a l'inici del projecte de construcció que no garanteixen el desenvolupament del mateix ni la devolució de les quantitats invertides. Aquest risc fa que els inversors marxin de Catalunya i escullin altres territoris per dur a terme els seus projectes. Si des del govern de Catalunya es facilita el desenvolupament de projectes d'obra i construcció el sector immobiliari tornarà a invertir en el nostre territori i generarà riquesa i llocs de treball. També es produirà un augment de l'oferta que ajudarà a equilibrar els preus del lloguer dels habitatges." Assegura Mas.

En definitiva, per al col·lectiu professional d’Agents de la propietat l'aprovació d'aquesta llei suposarà una reducció encara més dràstica de l'oferta en el mercat de lloguer, fet augmentarà l'economia submergida i fins i tot pot provocar un augment de preus de lloguer dels habitatges que ara estan per sota del preu de referència establert. La devaluació del valor patrimonial de molts propietaris serà una realitat i els inversors en actius immobiliaris no tindran incentius i marxaran del nostre territori.

Entradas relacionadas