Foto: iStok

El preu de la vivenda caurà més del 25% en 11 CCAA

Madrid i Catalunya patirien un descens del 25% en els preus de l'habitatge. La comunitat autònoma amb el descens més pronunciat seria Andalusia amb un 44%, seguida de València i Aragó amb un 29%

Aquest 2020 podria ser el pitjor any per al sector de ll'habitatge des de l'esclat de la bombolla immobiliària. Les restriccions de l'estat d'alarma per frenar la pandèmia han congelat l'activitat immobiliària i l'ombra d'una recessió en el sector complicarà una remuntada del mateix quan hagi passat l'alerta sanitària. La venda de pisos es podria desplomar un 46,8% la qual cosa faria caure els preus un 16,7% en el conjunt de l'any segons l'estudi publicat per Real Estate Bussiness School.

Impacte de la COVID-19 en preus i vendes

Les promotores han hagut d'aturar les obres i els projectes avancen a mig gas. Tant notaries com portals i agències immobiliàries han aturat la seva activitat davant la inexistència d'operacions. Així les immobiliàries fan servir estratègies digitals per sobreviure. En aquest context de confinament la idea de comprar un habitatge també està aturada de moment. Per aquest motiu i amb els consegüents problemes econòmics derivats de la crisi les compravendes cauran inevitablement. El descens estimat per al conjunt anual és gairebé del 50% en tota Espanya.

Davant d'aquest panorama la demanda d'habitatges baixarà així els propietaris amb necessitats de liquiditat abaixaran els preus dels immobles i, per tant, els preus arribaran a baixar més d'un 25% a la majoria de les comunitats autònomes d'Espanya.

Cada cop més són les veus que adverteixen que aquest pot ser un cop molt dur pel sector. El Fons Monetari Internacional han fet públiques les previsions d'un descens del 8% del PIB per a Espanya amb un augment del 20% de l'atur. Així l'aturada de la demanda a conseqüència del confinament pot incrustar-se en l'economia quan la gent pugui tornar a la normalitat si ho fan però havent perdut poder adquisitiu, sense ingressos o sense negocis.

Font: Expansión Diario

Entradas relacionadas