Elga Molina explica les claus per facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer

Elga Molina investigadora de la Càtedra d’Habitatge de la URV ha desenvolupat en la seva tesi doctoral una sèrie de mesures per protegir a l'arrendatari i animar al propietari a llogar en comptes de vendre. La clau és que el mercat de lloguer sigui transparent. És a dir, que propietaris i inquilins sàpiguen a quins atenir-se, quant poden demanar o hauran de pagar per un habitatge.

La idea s'inspira en el model alemany. El govern germà ha contractat una empresa que reuneix periòdicament a associacions de propietaris i d'arrendataris amb les quals fixa un preu basi del lloguer que es va incrementant en funció de determinats barems, com l'estat del pis.

A Catalunya no es necessita una empresa externa. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya va engegar al juliol passat el ‘índex de referència de preus de lloguer’. La idea, sorgida de la Càtedra d’Habitatge de la URV, permet consultar el preu mitjà d'un lloguer a Tarragona, Reus, Tortosa i altres 24 municipis de Catalunya. Els càlculs es basen en els 200.000 contractes de lloguer dipositats a Incasòl.

La proposta de Molina és instaurar un sistema voluntari de regulació de preus sobre la base d'aquests barems. Així el futur arrendatari pot fer càlculs fiables. Segons la també professora de la URV, els immobles que s'ofereixen en les plataformes de lloguer són un 20% més cars que el preu mitjà calculat pel portal de lloguer.
En l'actualitat els contractes són de tres anys, la qual cosa porta a l'arrendatari a no implicar-se a fons a conservar o adequar el pis perquè no té estabilitat temporal, si d’entrada els contractes fossin indefinits, però amb unes clàusules que permetrien al propietari rescindir-ho, això canviaria.

Una altra proposta per donar estabilitat a l'arrendatari és que pugui deixar el pis sense haver de respectar un temps mínim i sense pagar indemnització per anar-se abans del que marca el contracte. A canvi, l'inquilí hauria de dipositar més fiança en entrar.

La tesi doctoral de la URV també contempla mesures per protegir al propietari. La fonamental és donar-li garanties contra l'impagament fomentant la contractació d'assegurances que cobreixin la quantitat que l'arrendatari deixi de percebre.

Llegir-ne més…

Los comentarios están cerrados.