L’afectació del COVID-19 en les preferències dels clients a l’hora de comprar o llogar una vivenda

El mercat de l'habitatge està patint les greus conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària pel COVID-19, que pràcticament han paralitzat les operacions de compravenda, i ha minvat l'activitat d'un mercat de lloguer actiu en el dia a dia. Amb aquesta anàlisi, podem conèixer com estan afectat les mesures de l'estat d'alarma a qui està buscant un habitatge en propietat o necessita arrendar un pis.

Les preferències de cerques per territori ja estan variant després d'un mes de confinament. En el mercat previ a l'inici de la pandèmia, el 44,1% de les cerques al nostre país es produïa en les capitals de província. Per contra, des que es va decretar l'estat d'alarma aquest percentatge s'ha reduït fins al 38,8%.

Ara analitzem el perfil dels usuaris d'idealista que s'han vist afectats per la crisi provocada pel COVID-19.

Perfil tipus del demandant actiu d'habitatge: dona treballadora que viu en parella i amb fills

Tant el mercat del lloguer com el de compravenda està dominat per un perfil mitjà de dona, entre 36 i 45 anys, amb un contracte de treball indefinit, que viu en parella i amb fills, i que no pretén canviar de ciutat a la recerca del seu nou habitatge. Fins aquí les similituds en tots dos mercats, perquè les coses canvien en la mena d'habitatge que demanden o en el temps que porten buscant en idealista.

Els motius de compra

Els principals motius de compra es concentren la cerca del primer habitatge (30,7%), d'acord amb el perfil d'usuaris que van indicar que no compten amb cap habitatge en propietat (34,2%). El canvi d'habitatge per una casa de major grandària (19,7%) i el canvi de zona (14,1%) són les següents preferències, enfocats en l'habitatge de reposició. Cal destacar que el 13% dels usuaris busquen comprar un immoble com a inversió, per a treure-la al mercat de lloguer.

Lloguer: qui, com i on busca l'usuari

Per al mercat del lloguer, el 30% dels demandants busca un habitatge en arrendament. El rang d'edat es rebaixa respecte als compradors, i poc més de la meitat dels quals busquen ser inquilí té entre 25 i 45 anys. Destaca, també, que hi ha un 20,6% d'usuaris majors de 56 anys que necessita un pis de lloguer.

Respecte a la ubicació del seu pis de lloguer, el 70% dels futurs arrendataris d'un habitatge busca en la mateixa ciutat en la qual resideix actualment.

Un 67% dels quals busquen habitatge per a llogar té un treball fix o és autònom. Però també ressalten els pensionistes que visiten idealista a la recerca de lloguer (14,5%) o els treballadors amb un contracte temporal (11,4%). A penes un 2,4% dels usuaris és estudiant.

El 70% dels perfils de demandants de lloguer no té cap habitatge en propietat, enfront d'un 30% que busquen llogar quan ja tenen un habitatge o més en propietat.

 

Llegeix la notícia completa a idealista.com >>>

Entradas relacionadas