L’índex de preus del lloguer, la nova eina del govern español per garantir l’accès a l’habitatge

Aquesta eina pretèn facilitar l’aplicació de polítiques públiques d’habitatge i planificació urbanística

La crisi actual posa en el punt de mira les polítiques d’accés a l’habitatge, el ministre Ábalos afirma que aquest ““no es pot convertir en un problema que agreugi la crisi actual”

El govern espanyol va presentar ahir l’índex de preus del lloguer, una eina que permet visualitzar, en funció de la seva localització, quins són els preus de referència dels habitatges de l’Estat. Les dades que s’han tingut en compte per elaborar aquest indicador sorgeixen de l’anàlisi Durant els últims quatre anys de més  d’11,2 milions de llars unifamiliars i plurifamiliars. L’eina ja es troba disponible al web del ministeri

Històricament mai s’ha disposat de dades sobre el lloguer a España això ha fet que el govern español hagi desenvolupat aquest sistema perquè la citadania i empreses puguin conèixer en profunditat el preu del lloguer. Amb això es dotarà aquest mercat de més transparència i claredat.

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana José Luis Ábalos, ha declarat que “el dret a l’habitatge no es pot convertir en un problema social que agreugi la crisi més gran que ha patit Espanya durant els últims cent anys”.

Amb l’índex de preus del lloguer es pretèn facilitar l’impuls de mesures de planificació urbana que milloraran el benestar social així com l’increment d’oferta d’habitatge públic mitjançant l’aplicació de noves polítiques públiqes en el sector.

Més del 52% dels joves de l’Estat entre 18 i 29 anys són llogaters. Amb aquest mesurador el govern espera que s’estableixin nous sistemes perquè els joves puguin accedir a un habitatge digne. Ábalos assegura que “Els joves han estat el col·lectiu més perjudicat per la crisi que ens va portar a la bombolla immobiliària”, ha recordat. En aquest sentit, ha apuntat que ajudar als joves és “crucial” perquè puguin “gaudir d’estabilitat i dur a terme els seus projectes de vida”.

Segons dades de l’oficina estadística de la Unió Europea (Eurostat), el 38,1% de les llars espanyoles destinen més del 40% dels seus ingressos en el pagament del lloguer (la UE assenyala que el cost del lloguer no hauria de superar el 30% dels ingressos d’una família). A banda, el govern espanyol ha apuntat que, durant els últims anys, ha detectat increments de preu del lloguer “molt importants” en zones “tensades”. Tal com ha comentat Ábalos, l’any 2017 hi va haver pujades en el preu del lloguer superiors al 18% en alguns nuclis urbans.

Sense dades del País Basc i Navarra 

Els preus del lloguer que apareixen a l’índex es poden consultar per seccions censals, districtes censals, municipis, províncies i comunitats autònomes. No obstant això, l’índex encara no disposa de les dades del País Basc i Navarra, els dos únics territoris de l’Estat amb un règim foral. El govern central està treballant amb les autoritats de totes dues comunitats perquè les seves dades també arribin al sistema el més aviat possible.

Font: ACN

Entradas relacionadas