El preu de la vivenda a Espanya pujarà un 11% segons  l’informe de la Universitat de Barcelona i la consultora Forcadell

El preu de l'habitatge en propietat pujarà el 2018 un 11% -quatre punts més que l'any anterior- i la xifra de transaccions un 23%, segons l'informe de la consultora inmobiliaria Forcadell i la UB. El professor de la UB Gonzalo Bernardos ha afirmat durant la presentació de l'estudi que actualment hi ha una "bonança immobiliària a tot l'Estat", però ha negat que existeixi una bombolla immobiliària . "No esperem que torni l'etapa 2008-2014", ha dit Bernardos. Amb tot, ha apuntat que a partir del 2020 es podrien produir "correccions de mercat". Segons el professor de la UB, en els pròxims anys "es veurà un gran traspàs del lloguer a la compra" i preveu que aquestes adquisicions es facin sobretot a la perifèria de les grans ciutats.

Bernardos ha remarcat que, malgrat l'augment de preu dels habitatges, no existeix una bombolla immobiliària perquè "el mercat immobiliari és un mercat sa". En aquest sentit, el professor de la UB ha dit que per tal que hi hagi una bombolla immobiliària ha d'haver una bombolla financera, un fet que segons ell no s'ha produït perquè "els bancs han estat prudents". A més, ha apuntat que el 2017 les entitats van atorgar 310.000 hipoteques -una xifra "molt petita" en comparació amb la del 2007, quan es van atorgar més d'un milió- i que el 41% dels habitatges es van comprar en efectiu. Durant la presentació de l'informe, Bernardos ha destacat que un dels motius pels quals no hi ha bombolla immobiliària és perquè el model de l'economia espanyola actual és diferent al d'abans de la crisi. Segons ha explicat, abans de la crisi el model econòmic espanyol es basava en l'endeutament i en la construcció d'habitatge. Segons el professor de la UB, ara succeeix el contrari, els ciutadans estalvien i viuen "per sota de les seves possibilitats".

Traspàs del lloguer a la compra

L'informe Forcadell estima que un milió de famílies passaran de viure de lloguer a comprar un habitatge. Segons Bernardos, el motiu és que actualment hi ha "més ocupació", els "salaris pujaran en els pròxims anys" i els "tipus d'interès són els més baixos de la història". "Si algú s'endeuta a tipus d'interès fix, la hipoteca li surt gratis", ha dit, després d'afegir que "en aquest moment és molt més barat comprar que llogar".D'altra banda, l'informe apunta que el "motor" del sector seran els joves, ja que preveu que sigui l'habitatge de primer accés a la propietat el que experimenti un augment. En aquesta línia, el professor de la UB ha assenyalat que es tracta d'un canvi important respecte als anys anteriors, en què el "motor" del sector eren els inversors. Barcelona ja no és la millor ciutat per invertirL'estudi realitzat per Forcadell i la UB assegura que Barcelona ja no és la millor ciutat on invertir en matèria d'habitatge. Bernardos ha dit que ciutats com Tarragona o Lleida ara són millors inversions que Barcelona, ja que a la capital catalana s'ha esclafat el mercat i per tant, ara s'està desplaçant a les perifèries de la ciutat. A nivell de l'Estat, "Barcelona, Madrid i Palma de Mallorca ja no són les millors inversions possibles", segons ha afirmat Bernardos.

Font: ANC Barcelona

Entradas relacionadas