El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos Meco, ha incendiat les xarxes socials el passat dissabte sant amb la publicació en el Butlletí de l'Estat d'avui d'una Ordre Ministerial que suposadament permetria la confiscació d'habitatges privats per a lliurar-les a víctimes de violència de gènere, persones desnonades, sense llar o especialment vulnerables.
“Quan no es disposi d'aquesta mena d'habitatge, l'ajuda podrà aplicar-se sobre un habitatge adequat, de titularitat privada”, diu el punt 3 de l'article 4 de l'Ordre TMA/336/2020, titulat “Solució habitacional”.
Aquest punt comença de la següent manera: “Les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla posaran a la disposició de la persona beneficiària un habitatge de titularitat pública, o que hagi estat cedida per al seu ús a una administració pública, encara que mantingui la titularitat privada, adequada a les seves circumstàncies en termes de grandària, serveis i localització, per a ser ocupada en règim de lloguer, de cessió d'ús, o en qualsevol règim d'ocupació temporal admès en dret”.
La frase en qüestió ha disparat les crítiques i les especulacions sobre la suposada “mà negra” del vicepresident del Govern –i líder de Podemos–, Pablo Iglesias, de qui es coneix la seva admiració per la “passió expropiadora” del desaparegut president de la República bolivariana de Veneçuela, Hugo Chaves.
OBRIR ENLLAÇ EN UNA ALTRA PÀGINA: BOE-A-2020-4412
OMBRES D'INCONSTITUCIONALITAT
D'acord amb fonts jurídiques consultades per Confilegal, la redacció d'aquest frase és fallida per dues circumstàncies. Una, perquè les ordenes quan s'emeten no poden ser interpretables –i aquesta ho és–; i dos, perquè aquest tipus de decisions només poden implementar-se a través d'una Llei o d'un Decret llei, d'una altra forma són inconstitucionals.
L'article 33.1 de la Constitució reconeix el dret a la propietat privada i el punt 2 diu que “Ningú podrà ser privat dels seus béns i drets sinó per causa justificada d'utilitat pública o interès social, mitjançant la corresponent indemnització i de conformitat amb el que es disposa en les lleis”.
“El Govern està obligat a respectar la protecció constitucional del règim de propietat, que estableix com a primer criteri que ha d'haver-hi una norma que reguli això amb rang de Llei o, subsidiàriament, de Decret llei, que hauria de ser convalidat després en el Parlament”, expliquen les mateixes fonts.
A ESPANYA NO CAP EL “EXPRÓPIESE” DEL PRESIDENT BOLIVARIANO CHAVES
“Després caldria fer tot un règim jurídic complet de com s'ha d'efectuar aquesta intervenció del mercat privat, amb quin objecte, quins habitatges, quines conseqüències…, per a evitar l'arbitrarietat o discrecionalitat.El nostre sistema constitucional no contempla el exprópiese i ja està. Espanya és un estat de dret europeu i de primer nivell”, afegeixen, en referència a aquelles famoses ordres que el mort president veneçolà, Chaves, va pronunciar davant les càmeres de televisió del seu país, per a derrocar uns habitatges privats.
La redacció de la frase, en el sentit de la confiscació per a aquest ús, suposa un error d'embalum perquè denota un desconeixement de com funciona el sistema constitucional, impropi d'un Ministeri com el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, del que haurà de donar explicacions el titular de la cartera més aviat que tard.
Font: Confilegal.com