Quins són els motius de la pujada del preu de l’habitatge?

La por a una nova bombolla en el sector immobiliari cada vegada es fa més present. L'escalada de preus en la venda i lloguer sembla imparable. Pujades anuals de més del 20% en moltes zones de Madrid estan disparant totes les alarmes. Els experts adverteixen; encara no s'han arribat als nivells de 2007, però estem acostant-nos perillosament.

Alhora, molta gent es pregunta si no hem après gens. No obstant això, la situació és bastant diferent a la qual hi havia abans de la crisi. Espanya i el món han canviat per complet. També el comportament del sector financer, que ja no ofereix finançament amb tanta facilitat com abans.

Potser el primer que hem de destacar és que les pujades de preu estan molt localitzades en grans ciutats i zones concretes. Segons l'últim informe de TINSA, en 15 províncies espanyoles -totes d'interior excepte Girona i Lugo- el preu de l'habitatge ha baixat des de l'últim any. Si tenim en compte les capitals de província, el percentatge és fins i tot lleugerament superior. 17 capitals (i altres grans ciutats com Vigo) han vist com el valor dels seus habitatges dequeien. Dins d'elles destaca Zaragoza, la cinquena ciutat més poblada del país.

 

La inversió en lloguers

Segons Jorge Ripol, director de Serveis d'Estudis de Tinsa, “el lloguer és la nova destinació preferida de la inversió”. A això cal sumar-li l'estabilitat macroeconòmica que tenim des de 2013, amb un augment continuat del PIB, que ha afavorit la inversió estrangera. Els inversors s'han centrat a les zones on és més fàcil llogar: la costa i grans ciutats.

Un dels sectors que més ha crescut ha estat l'inversor llatinoamericà, especialment el veneçolà, que després de la difícil situació al seu país ha optat per comprar habitatge i llogar-la a Espanya. Una inversió segura que proporciona ingressos estables i recurrents.

Abans de la crisi financera, l'inversor que buscava un valor segur recorria a els Bons del Tesoro. En l'actualitat, l'habitatge ha ocupat aquest lloc.

 

L'augment del turisme

Des de 2007 el turisme a Espanya ha crescut exponencialment. Els motius han estat variats: des de l'augment de les aerolínies low cost i els vols al nostre país als canvis polítics en el Mediterrani. La Primavera Àrab ha fet que destinacions que tradicionalment aconseguien molts turistes com Egipte o Tunísia hagin caigut. Els atemptats islamistes també han afectat a Turquia. Molt d'aquest turisme s'ha redirigit a Espanya, per tractar-se d'una destinació percebuda com a molt més segur, afirma Juan Pedro Car, CEO de Temple Consulting.

Alhora plataformes com AirBnb han anat creixent. Juan Pedro Car destaca que, encara que les dades macroeconòmiques hagin pujat, la pujada no es correspon amb la del nivell adquisitiu. Això ha fet que molts particulars hagin posat en lloguer els seus pisos en AirBnb per aconseguir una major rendibilitat. La falta de regulació i els majors beneficis d'aquest tipus de plataformes també han ajudat a la pujada dels preus de lloguer i, per tant, de la venda per a inversió.

Mentre en un primer moment eren particulars els que participaven en aquest tipus de plataformes, en l'actualitat són empreses i fons d'inversió els que gestionen aquests apartaments turístics per la seva gran rendibilitat. Mentre que els ajuntaments espanyols no engeguin unes mesures reals i efectives de control a l'estil de les de Berlín i Sant Francisco, la pujada no detindrà.

 

Estudiants, una basa segura per al lloguer

D'altra banda, el director de Temple Consulting destaca que Espanya és el país que més estudiants estrangers rep de tota Europa i un dels principals del món, després d'Estats Units. Gràcies a les ERASMUS i altres beques internacionals, la demanda de pisos de lloguer és constant a les grans ciutats universitàries.

Granada, Sevilla, Madrid, València i Barcelona són els llocs amb més estudiants estrangers. En totes ella ha pujat significativament els preus de venda de la compra com a inversió. Sevilla i València són, de fet, les ciutats on més renda comprar un habitatge per a lloguer.

Cal tenir en compte que els estudiants van a seguir arribant i van a necessitar llocs per viure. En moltes ocasions, provenen de països amb alt nivell adquisitiu, per la qual cosa estan disposats a pagar més que un estudiant nacional.

Totes aquestes raons van sumant i fent que el preu de l'habitatge s'acosti als seus màxims a les grans ciutats. Al no afectar a petites poblacions, a ciutats no turístiques ni a les quals no compten amb un percentatge elevat de població universitària, veiem com no es tracta d'un augment uniforme.

L'habitatge està pujant en zones determinades i, probablement torni a baixar, però mentre l'alta demanda de lloguer continuï i no es regulin els pisos turístics, aquesta escalada de preus no es detindrà.

Font: inmonews.com

Los comentarios están cerrados.