Tarragona podrà construir més de 11.300 habitatges malgrat la suspensió del POUM

L'Ajuntament assegura que al maig s'aprovaran les normes urbanístiques, que seran de caràcter temporal i transitori mentre es redacta el nou pla general

L'anul·lació del POUM, arran de la sentència del Tribunal Suprem, no hipoteca el creixement de la ciutat. És el missatge que ahir va voler llançar el regidor de Territori de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, qui donava a conèixer alguns detalls de l'escenari que es presenta tant a curt com a mitjà termini.

El punt de partida són les normes urbanístiques de planejament, les quals permetran gestionar aquest període fins que no s'aprovi de manera definitiva el nou POUM. Des de l'Ajuntament de Tarragona ja s'està treballant en la seva redacció, juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat. Segons va afirmar el tercer tinent d'alcalde, a partir del cronograma que ara mateix hi ha damunt de la taula, aquestes s'aprovaran durant el mes vinent de maig, ja que la seva tramitació serà amb caràcter d'urgència.
Puig va defensar que aquest document té com a objectiu «permetre el desenvolupament econòmic, social i urbanístic de la ciutat, evitant que aquesta es paralitzi». Per a això, vol «aprofitar-se al màxim» el contingut del POUM de 2013, que és el que ha quedat suspès per part de l'alt tribunal.

Les normes garantiran que aquells sectors previstos en sòl urbà puguin seguir endavant, d'acord amb el que establia el text refós del pla d'ordenació urbanística. Això significa que podran seguir endavant un total de 58 polígons d'actuació i 12 plans de millora urbana. «Estem parlant que setanta de les 88 figures urbanístiques que teníem queden salvaguardades», indicava Puig. Sumant la xifra d'habitatges que permet el desenvolupament d'aquests sectors, la ciutat de Tarragona podria construir en els pròxims anys un total de 11.340 nous habitatges.

La xifra inclou els 1.200 pisos que es construiran en el futur barri de Ten Brinke, dins del pla parcial 10. En aquest cas, com totes les figures de planejament ja estaven aprovades de manera definitiva i les obres ja estaven en marxa, la seva construcció segueix endavant. També podrà fer-ho el pla parcial 1, que està aprovat definitivament i que comprèn els terrenys entre la carretera de Valls i la Avinguda Catalunya.

La situació actual ha fet que prenguin protagonisme dos sectors de creixement sobre els quals es va parlar llargament l'any 2009, quan els va dibuixar la Generalitat, i que més tard van quedar aparcats. És el cas de les Àrees Residencials Estratègiques (LLAURI) de Pou Boronat i el de Sant Salvador.

El primer d'aquests projectes també està situat al costat de la carretera de Valls. En aquest cas, en el costat esquerre –el del riu Francolí– a l'altura de Sescelades. Amb una superfície de 36 hectàrees de terreny, la xifra d'habitatges màxima que podria construir-se és de 1.832. Quant al ARE de Sant Salvador, aquest afecta a una superfície de 23 metres quadrats i en total permetrà altres 1.145 nous habitatges.

L'Executiu planteja que el nou POUM arrencada a partir d'una revisió de l'anterior
La urbanització dels terrenys al costat del Nou Estadi (PMU-34), les parcel·les Iborra (PMU-13B) o la superfície situada entre la Escola Sant Pau i el traçat de la circumval·lació (PMU-14) són unes altres de les zones en les quals podrà continuar creixent Tarragona.

L'Executiu municipal posa en valor que són sectors petits i grans, situats en diferents espais de la ciutat. «Tenen un valor de cohesió i d'emplenar forats, que és el que li fa falta», indicava Puig. Així mateix, aquest va defensar que no s'hipoteca el creixement futur de Tarragona en una única direcció, sinó que «permet repartir joc, des d'un punt de vista geogràfic, però també sota un criteri d'oportunitats, ja que hi haurà més empreses que podran participar i, per tant, si competeixen entre elles pot ajudar a contenir els preus».

Els grans plans, suspesos

Les normes tan sols diferenciaran el que és sòl urbà i no urbanitzable, de manera que tots aquells sectors que en el POUM de 2013 tenien la catalogació de sòl urbanitzable quedaran suspesos. És un aspecte que ja va avançar el secretari d'Agenda Urbana de la Generalitat, Agustí Serra, la setmana passada. Això suposa que dos dels projectes sobre els quals s'ha parlat més en els últims temps, com són Mes d’en Sorder i La Budellera, queden ara suspesos. En tot cas, aquests haurien de recuperar-se a partir del nou POUM, en el qual l'Ajuntament haurà de començar a treballar de manera paral·lela.

Sobre aquest tema, el regidor de Territori plantejava que, en lloc de començar aquest procés des de zero, «el punt de partida» sigui l'anterior POUM. «Cal començar excloent tot allò sobre què no hi ha un consens i a partir d'aquí adaptar-ho als nous valors i a la nova filosofia». Un plantejament que despertava les primeres crítiques per part de la Candidatura de Unitat Popular (CUP), que després de la Comissió Informativa de Territori emetia un comunicat en el qual mostrava la seva «preocupació» pel fet que «ERC faci ara aquesta afirmació quan sempre ha defensat la mateixa esmena a la totalitat que havia reclamat la CUP».

Seguir llegint >>>

Font: Diari de Tarragona

Entradas relacionadas