El COAPI i Associació de Tarragona alerta que la nova llei d’HUT posa en risc l’estabilitat del sector immobiliari de la Costa Daurada

A escassos dies de la convalidació del Decret Llei 3/2023 de 7 de novembre, de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d'ús turístic des del COAPI i Associació volem manifestar el total desacord amb aquesta mesura.

El decret limitarà en cada municipi la xifra de 10 habitatges per 100 habitants. És a dir, a cada municipi el nombre d'HUT no podran superar el 10% de la població censada. La Generalitat argumenta que amb la limitació dels habitatges d'ús turístic s'afavorirà l'accés a l'habitatge, perquè molts d'aquests habitatges passaran a ser de lloguer de residència habitual.

Territoris de la Costa Daurada com Salou, Cambrils, etc. poden arribar a duplicar la seva població degut al turisme en determinades èpoques de l'any. La població censada d'aquests municipis no generarà mai prou demanda per absorbir tota l'oferta d'habitatges que es generaria amb l'aplicació de la nova llei.

D'aquesta manera la situació derivarà en un augment de l'oferta que farà baixar els preus i ensorrarà el mercat immobiliari. La demanda baixarà dràsticament, ja que el perfil de la majoria dels propietaris que destinen el seu apartament o casa de segona residència a lloguer turístic, és com a inversió per a obtenir uns rendiments que permetin pagar les despeses de manteniment d'aquesta propietat i com a ús propi fora de les temporades d'estiu. L'aplicació de la llei restarà atractiu a aquest tipus d'inversions i els propietaris o bé acabaran venent la propietat o deixaran d'invertir-hi en el seu manteniment.

El problema d'accés a l'habitatge, és un problema real, però que es produeix a les grans ciutats com Barcelona. La realitat de la província de Tarragona és ben diferent i és important tenir en compte les característiques socioeconòmiques de cara zona per a determinar quina és la millor fórmula per a resoldre els problemes d'habitatge.

Des del COAPI i Associació creiem que lluny de solucionar el problema, el nou decret posarà en risc el sector immobiliari i els llocs de treballs que genera dins del nostre sector. Si la demanda d'habitatges baixa i puja l'oferta d'habitatges en venda, ningú comprarà i deixaran d'haver-hi operacions immobiliàries. A la situació dels habitatges podrem sumar-hi també la dels locals comercials.

Moltes ciutats i pobles de la Costa Daurada no disposen de prou hotels per assumir l'arribada de tot el turisme de manera que es perdran una gran quantitat d'arribades. El perfil del turisme que s'allotja a un HUT és, a més, un perfil que genera un gran impacte en l'economia local. Es poden arribar a reduir les places fins a un 40% de l'oferta, el que s'estima en un 2,94% del PIB turístic del país.

Si aquests tipus de turistes minven, també ho faran els negocis del territori i els locals es començaran a quedar buits. Aquesta mesura pot suposar una estocada important per al col·lectiu dels Agents de la Propietat Immobiliària i encara més per a tots els que operen a la Costa Daurada.

El Decret Llei 3/2023 de 7 de novembre, de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d'ús turístic s'ha tirat endavant sense comptar ni dialogar amb els representants dels sectors afectats ni amb un estudi previ que analitzi la situació ni les conseqüències de l'aplicació del decret.

El COAPI i Associació demana a la Generalitat que apliqui polítiques pensant en cada territori, que es revoqui el decret i s'iniciï un període de consultes amb els sectors implicats per tal de trobar solucions adequades a la problemàtica i la realitat del nostre territori.

Entradas relacionadas